Wat is een elektrische fiets?
Een elektrische fiets is een fiets met trapondersteuning. Dat betekent dat u tijdens het fietsen wordt geholpen door een elektromotor. Andere benamingen zijn: e-bike of ebike. Deze woorden betekenen dus hetzelfde. De fiets met trapondersteuning werkt niet vanzelf, u dient te blijven trappen.
Hoe werkt een elektrische fiets?
Er zijn twee typen ondersteuningen, door middel van:
Rotatiesensor
De rotatiesensor wordt ook wel de bewegingssensor genoemd. De meeste fietsen met voorwielmotor zijn voorzien van deze sensor. Een rotatiesensor houdt simpelweg in dat wanneer de trappers in beweging worden gehouden; de elektromotor gaat draaien. De mate van ondersteuning wordt in dit geval bepaalt door het aantal ondersteuningsniveaus. Hoe meer niveaus waar u uit kunt kiezen, bijvoorbeeld negen, des te preciezer u uw snelheid kunt bepalen en des te kleiner de verschillen zijn. Goed om te weten is dat u zelf eerst een halve slag moet draaien voordat de ondersteuning in werking gaat.
Krachtsensor
Een krachtsensor past de ondersteuning aan op, inderdaad: de kracht die u op de pedalen zet. Een voordeel van een krachtsensor is dat u uw snelheid veel preciezer kunt bepalen. Daarnaast wordt de ondersteuning direct ingezet op het moment dat u kracht op de pedalen zet. Bovendien is de ondersteuning veel natuurlijker doordat deze zich op u aanpast.
Motorpositie
Een elektrische fiets wordt ondersteund door de elektromotor. Die bepaalt voor een groot deel de overbrenging van de ondersteuning maar ook hoe de fiets aanvoelt. Fietsoptimaal.nl biedt fietsen aan met een voorwielmotor, middenmotor of achterwielmotor. Elk type motor heeft zo zijn voor- en nadelen welke wij op de pagina motorpositie uitgebreider toelichten. In het kort is een elektrische fiets met voorwielmotor erg stil, goedkoper in aanschaf en fietst de fiets licht zonder ondersteuning. Een e-bike met middenmotor is daarintegen tussen de trapas geplaatst en de ondersteuning hiervan voelt natuurlijker aan. Een e-bike met achterwielmotor brengt de ondersteuning daarnaast rustig over maar zit u vast aan een derailleurversnelling welke wat onderhoud nodig is. De voorkeur is erg persoonlijk en het testen van ieder type fiets is daarom erg belangrijk als u nog niet weet wat uw voorkeur heeft.
Wat voor elektrische fiets ben ik nodig?
Er zijn uiteenlopende redenen om te kiezen voor een elektrische fiets. Een grote reden is dat het fietsen op een gewone fiets te zwaar wordt naarmate u ouder wordt maar u wel vaak de fiets wilt blijven pakken. Maar wij zien ook de trend dat scholieren de overstap maken naar elektrisch fietsen. Daarnaast is een e-bike natuurlijk een perfect alternatief voor het openbaar vervoer maar ook voor de auto, vooral in de grote steden. En niet te vergeten: het is milieuvriendelijker ten opzicht van een andere vervoersmiddelen. Er zijn veel verschillende soorten e-bikes. Denk bijvoorbeeld aan de elektrische mountainbike welke steeds populairder wordt in Nederland om langere trials af te leggen tijdens de vrije zaterdag. Daarnaast is ook de elektrische fatbike trend over komen waaien vanuit de VS. Deze unieke elektrische fietsen met extra dikke banden bieden een hoog comfort en maakt de fiets geschikt voor vrijwel elk type terrein. Ook is het geen gek idee om een 'roadtrip' met een elektrische trekkingfiets af te leggen welke geschikt is voor vrijwel elk terrein. Wilt u graag uw spullen meenemen? Kies dan voor een elektrische transportfiets. Deze fietsen zijn robuust, stoer en dankzij de voordrager super handig voor onder andere scholieren!
Een elektrische herenfiets of damesfiets?
Bij de aanschaf van een elektrische fiets is het verstandig om goed na te denken of u voor een elektrische damesfiets of elektrische herenfiets gaat. Wij hoeven u vast niet te vertellen wat het verschil hiertussen is. Toch is het tegenwoordig niet meer zo vanzelfsprekend om als man voor een herenmodel te gaan. Waar vroeger de tussenstang werd gebruikt om de fiets te verstevigen is dit nu niet meer nodig doordat het materiaal van de fietsen tegenwoordig erg stevig is. Hierdoor kiezen de meeste mannen tegenwoordig voor een damesmodel. Redenen hiervoor zijn: gemakkelijk opstappen, gemakkelijker verkopen in de toekomst en omdat de damesmodellen tegenwoordig net zo stoer zijn als de herenmodellen.
Wat is het actieradius van een elektrische fiets?
De accu is na de motor het belangrijkste onderdeel van uw nieuwe elektrische fiets. Want de capaciteit van de accu is bepalend voor het totale actieradius dat u kunt halen op één acculading. Deze totale capaciteit wordt uitgedrukt in Wattuur (Wh) en kunt u berekenen met de formule: ampère uur (Ah) x volt (V) = Wh. Een voorbeeld: een 36v accu met 13ah heeft dus een totale capaciteit van: 36 x 13 = 468 Wh. Soms wordt deze waarde verward met de kracht van de motor (Watt) maar dit staat hier los van. Een goed advies hierin is van groots belang.
'Ik fiets maar 20 kilometer per dag dus het actieradius is niet belangrijk'.
Dit horen wij vaak. Toch is het tegendeel waar. Want wanneer u 20 kilometer per dag fietst en u kunt op één acculading 40 kilometer fietsen, dan moet u de accu telkens na twee dagen opladen. Kunt u 80 kilometer halen op één acculading halen? Dan hoeft u de accu pas na drie of vier dagen weer op te laden. Dat betekent dat uw accu in het tweede geval véél langer meegaat doordat deze minder vaak wordt opgeladen. Hierdoor is het maar al te goed mogelijk dat uw accu wel twee jaar langer mee gaat.